Kendim Tahmini Hesap Çıkarmak İstiyorum, Nasıl Yapabilirim?

admin

21 Eylül 2019

Yorum yapılmamış

Tadilat için tahmini hesap yaparken kaba inşaat işleri dediğimiz beton, sıva, fayans, tuğla vb. işlerin hesabını yaklaşık olarak yapmanız mümkün olsa da aksesuar ve diğer işler için hesap yapmak biraz zorlayabilir. Yine de kısaca anlatmamız gerekirse;

  • Beton Hesabı Nasıl Yapılır?

Beton dökeceğiniz alanın en, boy ve yüksekliğini (metre cinsinden) çarparak ihtiyacınız olan betonun metreküpünü hesaplayabilirsiniz. Bu işlemi yapmakta zorlanıyorsanız kolay çeviricimize buradan ulaşarak ölçülerinizi girip hesabınızı yapabilirsiniz. Burada ihmal etmememiz gereken bir husus, girinti ve çıkıntıların oluşturacağı olumlu ya da olumsuz etkiyi de hesaba katmamız olacaktır.

Örneğin evimizin önüne aracımızın çıkabileceği bir beton uygulaması yapmak istiyoruz. Kaç metreküp betona ihtiyacımızın olduğunu uygulamanın yapılacağı alanın enini, boyunu ve beton yüksekliğini metre cinsinden çarparak bulabiliriz. Uzunluğu 7 metre, genişliği 4 metre olan bir alana 50 santimetre beton dökeceğimizi varsayalım. Hesabımız şu şekilde olacaktır:

4 metre * 7 metre * 0,5 metre = 14 metreküp betona ihtiyacımız olacaktır. Bu hesabı yaparken zeminin düz olduğu kabul edilmiştir. Zeminin girinti ve çıkıntıları, kalıbın düzgün bir işçilikle uygulanmaması hesabınızda sapmalara sebep olabilir.

En (m) :

Boy (m):

Yükseklik (m):

0

Metreküp

  • Sıva Hesabı Nasıl Yapılır?

Sıva yapacağımız alan için de aynı metodu uygulamamız gerekecek. Burada en çok karıştırılan genellikle sıva yapılacak alanın en ve boyunun metre cinsinden, sıva kalınlığının santimetre cinsinden belirleniyor olmasıdır. Bu karışıklığı önlemek için sıva kalınlığını santimetre cinsinden metre cinsine çevirmeniz olacaktır. Bu çeviriyi yapmakta zorlanıyorsanız kolay çeviricimize buradan ulaşarak santimetre – metre çevirisini kolayca yapabilirsiniz.

İhtiyacımız olan sıva miktarına ulaşmak için ölçüleri metre cinsinden (en-boy-yükseklik) çarpmamız yeterli olacaktır.

Örneğin, 270 santimetre yüksekliğinde, 310 santimetre uzunluğunda bir duvara 5 santimetre sıva uygulaması yapmak istiyorsunuz. Bu durumda ihtiyacınız olan sıvanın metreküp hesabı için ölçü birimlerini metre cinsinde çevirmemiz gerekecektir. Daha sonra bu üç ölçü birimini çarparak ihtiyacımız olan metreküpe ulaşabiliriz. 

Bu Örnek İçin Sıva Miktarı: 3,1 metre * 2,70 metre * 0,05 metre = 0,42 metreküp sıva olarak hesap edilebilir. Yani yarım metreküpten daha az bir sıvaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Sıva hesabı yapılırken duvarın düzgün bir şekilde örülmüş olması hem sıva miktarı açısından hem de işçilik açısından büyük avantajlar sağlamaktadır.

Duvarınızın düzgün örülüp örülmediğini uzun bir kalası duvarınıza dayayıp aşağı – yukarı hareket ettirerek ya da ip çekme yöntemiyle kabaca gözlemleyebilirsiniz.

En (m) :

Boy (m):

Sıva Yüksekliği (cm):

0

Metreküp

  • Fayans Hesabı Nasıl Yapılır?

Fayans döşeyeceğimiz alanın en ve boyu çarpılarak metrekare cinsinden değeri hesaplanır. Metrekare cinsinden değeri kolay hesaplamak istiyorsanız buradan çeviricimiz yardımıyla işleminizi yapabilirsiniz. Daha sonra fayans ölçülerimizi bu ölçü değeri ile oranlayarak kaç metrekare fayans kullanacağımızı bulabiliriz. 

Bir diğer kolay fayans hesabında bir fayansın eni, döşeyeceğimiz yüzeyin enine bölünerek; fayansın boyu da döşeyeceğimiz yüzeyin boyuna bölünerek adet cinsinden fayans da hesap edilebilir. 

Örneğin, 5 metre * 3 metre bir alana fayans döşenecektir. Fayans boyumuz 50 cm * 50 cm. olduğunu varsayalım. 5 metre en için 50 cm. fayanstan 10 adet, 3 metre boy için de 50 sm. fayanstan 6 adet fayans kullanılacaktır. Toplam alan için 10 x 6 = 60 adet fayans kullanılacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, kenarların eğri olmasından ya da net ölçü olmamasından dolayı hesabın tam olmayacağı durumudur. Bu durumu dikkate alarak ölçülendirme yapmaya gayret göstermeliyiz.

En (m) :

Boy (m):

Fayans

  • Seçiniz

  • 50x50 cm

    • Select Option

    • 50x50 cm 4

0

Adet

Yardıma mı ihtiyacınız var ?